Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Java med Swing och design under sjukdom

  Jimi Wikman

  [url="http://mortfiles.se/images/old_blog/2009/01/java.jpg">Java med Swing | Mortfiles.seIdag är det dags igen för ytterligare en Javalabb och som vanligt är jag uppe vid 4 på morgonen och jobbar, trots att huvudet är tungt och ögonlocken bara vill falla ihop. Som egenföretagare och som högskolestudent får man ibland slita lite hårdare än vad som egentligen är bra för en, men i slutändan ska man väl få något för det också hoppas jag.

   

  Java med Swing är precis så kul som det låter och det har varit en ström av klasskamrater nere för att se om man kan ta bort den kursen på något sätt. Själv tycker jag det är lite svårt att komma in i tankesättet eftersom jag inte direkt kan använda det jag lär mig i mitt arbete, men samtidigt så känner jag en viss tillfredställelse att se hur koden byggs upp och genererar resultat på skärmen.  Vår första labb är att bygga en slags databas över bilar där syftet är att vi ska lära oss hur man bygger med paneler och sedan hur man använder DAO för att hålla information i en [[arraylista]].  Som uppgift är den ganska skoj och riktigt klurig (speciellt om man varit sjuk större delen av Javaintroduktionen och missat en massa), men framförallt är den gigantiskt stor! 6 timmar in i labben så är jag nästan klar med [[GUI]] och då ska alla funktionerna läggas in. Vi får se hur långt jag hinner idag, men det känns inte helt enkelt att hinna med allt kan jag lova för idag ska den labben vara klar och vi ska gå vidare med den(!).

   

  Rent mentalt och tidsmässigt hade det varit skönt att skippa Java med Swing, men samtidigt så är det en väldigt bra kurs, speciellt för mig som har som mål att lära mig mer om just programmering, så jag tänker kämpa på. Just den här kursen har ingen egentlig tentamen, utan det är väldigt labborienterad där vi varje vecka examineras på det vi håller på med, vilket jag tycker känns bättre eftersom läraren då får en bättre blick i elevernas kunskaper under kursens gång och inte bara ett stort test där vad som helst kan hända (sjukdom, hjärnsläpp...). Självfallet blir det en hemtentamen också och vi ska göra en OOAD på Ripplemetoden på minst 12 sidor, vilket jag måste sätta fart med ganska snart känner jag.

   

  Som förra terminen så hamnar den parallella kursen lite i skymundan, fast den här gången så är det ganska ok då vi läser Internet och WWW, vilket jag har ganska bra koll på. Projektmässigt ska vi på den kursen bygga en hemsida i grupper om 2-3 personer och det känns förhållandevis enkelt, även om jag fortfarande inte riktigt bestämt mig med vem eller vilka jag ska bygga team med eller vilken nivå vi ska bygga på. Jag kan antingen klura tillsammans med en eller två personer som har ganska god koll på hemsidor och på så sätt få lite utbyte av projektet eller så kan jag bygga tillsammans med personer som har ganska liten erfarenhet av just hemsidor och på så sätt kunna reflektera över mitt eget kunnande. Hur som helst tror jag det kommer att bli ett roligt projekt.

   

  Tentamen för Internet och WWW känns också betryggande eftersom det går ut på att under 5 timmar bygga en hemsida enligt dom instruktioner som ges och det vore attans om jag inte skulle klara av det i egenskap av webbdesigner. Labbarna är frivilliga och även om det är lite skoj som att få prova på lite [[sSH]] som jag kan väldigt lite av och senare bygga med [[CSS]] där jag kan briljera lite, men det känns som jag inte har så mycket som jag behöver lägga ner i form av energi på just den biten. Istället kan jag fokusera på Javan, vilket känns bra.

   

  Webshop 2009 har hamnat lite i blåsväder eftersom familjen lyckades knyppla in ytterligare en sjukdom där min käre son hostat lungorna ur sig och haft hög feber och min hustru återigen fått problem med bihålorna. Resultatet blir som vanligt att tiden bara försvinner ut i ingenstans och den här gången tänkter jag ta till lite hjälp för att få projektet klar i någorlunda tid. Jag tänker bita lite i det sura äpplet och låta någon annan göra grundkodningen i [[XHTML]] och [[CSS]] utifrån min design och sen kan jag sätta mig ner och lägga in dom färdiga funktionerna fråm webshoppen lite enklare.  Det blir inte så mycket över i inkomst, men jag sparar mycket tid och mental hälsa, vilket är värt det. Jag ska försöka få klart designen och skicka in den före helgen så kan jag börja koda under helgen eller början på nästa vecka. Det gäller att sno på för mu går magsjukan på dagis och då kan jag ge mig tusan på att vi åker på det snart också...

   

  livet är härligt ibland.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...