Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Webbhotell myglar!

  Jimi Wikman

  Kanske lite onödigt med ett utropstecken eftersom det troligen inte direkt är någon nyhet att webbhotell, liksom telecom bolagen myglar hej vilt med avtalsbindningar och märkliga formuleringar för att locka till sig nya kunder. Det är lite vilda västern därute och ingen verkar vilja ta upp rollen som sheriff för att rensa upp och styra in verksamheterna på rätt väg.

   

  Däremot har Aleborg med Jonathan Sulo i spetsen ventilerat sitt missnöje och lagt fram någonting som dom kallar en programförklaring i sin blogg.  Den korta resumén är att Aleborg vill se att samtliga webbhotell följer lagen, framför allt marknadsföringslagen där alltför många använder ordet gratis felaktigt, att prissättningen är tydlig och inga dolda kostnader ligger gömt någonstans, att kunden inte tvingas betala för tjänster dom inte vill ha genom orimliga uppsägningstider mm och att tjänsterna utvecklas och förbättras för kundernas bästa. I mina ögon ganska självklara saker, men i webbhotellbranschen är det långt ifrån självklart.

   

  Loopia, som Aleborgs marknadschef Jonathan Sulo lämnade tidigare under året, svarade på kritiken snabbt och lovade stort och brett att man skulle slopa deras uppsägningstid på 90 dagar, men enligt rapporter har den informationen stannat på ledningens bord och flera personer har drabbats av dom gamla reglerna och fått betala ett år till om man inte skriftligen lämnat in en uppsägning 90(!) dagar innan befintligt kontrakt löpt ut.

   

  Aleborg har sedan tagit sin program förklaring ytterligare ett steg och hotar nu att anmäla konkurrenter som använder olagliga användarvillkor. Bland annat är det webbhotell som visar priser exklusive moms, något som branschen tidigare fått en knäpp på näsan för och det är något som Mortfiles ska se över innan vi gör release. Om detta, tillsammans med programförklaringen, är något annat än ett utspel för pressen återstår att se.

   

  Även om det kanske är mer spel för pressen än en seriöst menad uppmaning från Aleborg så har det fått saker uppmärksammat och det anser jag är mycket bra för branschen, för det är mycket skräp som pågår bakom kulisserna som förhoppningsvis kunderna aldrig blir varse om. Webbhotell branschen är dessutom kraftigt utvattnat och marginalerna hårfina. Precis som telecom branschen har webbhotellen börjat få en stämpel om sig som lurendrejare med avsiktligt luddiga villkor och hopplöst dåliga villkor i stort, något som Mortfiles kommer att försöka sticka ut från genom att vara ärliga och säga rent ut vad som gäller. Inga 90 dagars nonsens för uppsägning eller idioti som att begära fax eller skriftliga brev på uppsägningar, inga dolda kostnader, inga lögner eller halvsanningar om att du får någonting gratis när du egentligen lägger pengarna någon annanstans, inget nonsense som att sälja mer plats än som egentligen finns eller begränsningar på konton för att tvinga fram uppgraderingar. Raka puckar helt enkelt.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...