Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Funderingar från sängen

  Jimi Wikman

  Tiden fullkomligt flyger fram och efter ett par veckor med sjukdom (som fortfarande sitter i) så börjar jag så smått komma ifatt med skolarbetet och företaget, men det går långsamt eftersom med 40 timmars studier och 40 timmars företagande redan på schemat finns det förvånansvärt lite tid över till att jobba ikapp 3 veckors arbete!

   

  Idag så ligger jag till sängs med en helvetisk huvudvärk som inte går att bota med värktabletter, en huvudvärk som jag dragits med ett par veckor nu och som igår nästan nådde upp till migränstatus (jag har haft migrän 2 gånger, så det är inte bara ett uttryck...tyvärr). Som vanligt när man ligger och inte riktigt kan göra någonting vettigt än att skriva så börjar man tänka på en massa märkliga saker...

   

  Jag såg till exempel nyss ett avsnitt av Stargate Atlantis där man brottades med global uppvärmning och av någon anledning så började jag fundera på varför alla fokuserar så hårt på nedsmutsningen av vår planet som orsak till uppvärmningen och ingen någonsin tar upp problematiken med att vi omvandlar kall energi som vind och vatten för att skapa varm energi som elektricitet? Är det bara jag som tycker att mängden värme som vi skapar genom elektricitet och förbränning av fossila bränsler borde orsaka en ganska ordentlig värmeökning om man slår ihop allt? Antalet kroppar som alstrar värme borde visserligen också påverka på samma sätt, men frågan är om befolkningsökningen och mängden varma kroppar innom köttindustrin tillsammans blir högre än mängden djur vi utrotar av girighet?  Jag kanske är helt ute och cyklar men lite intressant tanke är det...

   

  Världens finanskris påverkar oss mycket, fast kanske mer i nyheterna än i verkligheten (ja, jag vidhåller att nyheterna är en snedvriden perverterad syn på världen numera och inte en sann representation av verkligheten) och varje dag så kommer det nya domedags rapporter om hur IT världen sparkar folk till höger och vänster och hur IT företagen går i konkurs nästan varje dag. Jag kan bara säga en sak och det är: det var på tiden! IT företag har dom senaste 2-3 åren börjat blåsa upp sig och bli nästan löjligt övervärderade på samma sätt som innan stora IT kraschen och hela branschen behövde en knäpp på näsan för att undvika att samma sak händer igen.

   

  Stora företag spenderar miljarder på projekt som man inte ens vet om det finns behov för eller vad tusan man ska använde det till och det är nästan pinsamt att se rapporter om hur mycket pengar vissa företag och myndigheter spenderar på saker som verkar helt utan logik. Man tycks nästan bygga saker för byggandets skull snarare för att projekten ska generera någonting och om det kommer någonting positivt ur en ekonomisk kris så är det att man tar upp huvudet ur sanden och början fundera på vilka värden alla meningslösa IT projekt faktiskt har.

   

  I nästan samma anda så ligger jag och skakar på huvudet över den stagnation som råder när det gäller skriptutveckling på internet. Även om skripten långsamt börjar förstå vikten av ett attraktivt yttre så har dom flesta skripten samma funktioner som för 5-10 år sen. Mitt favoritskript Wordpress till exempel utvecklas så det knakar och jag ser fram emot nästa version, men trots att Wordpress har hundratals applikationsområden så saknas fortfarande det, för mig, mest fundamentala nämligen ett ordentligt system för medlemshantering! Trots att Wordpress sedan länge gått från att vara "bara" en blogg till en rejäl CMS lösning så finns det fortfarande inga funktioner för att ta hand om medlemmarna utan man tänker fortfarande på wordpress som en glorifierad dagbok. Med ett ordentligt system för att hantera medlemmar så kan Wordpress verkligen ta nästa steg och bli ännu mer attraktivt.

   

  Samma sak gäller för nästan alla skript där man fortfarande helt missat den sociala aspekten och vikten av att knyta till sig besökare genom att ge dom medlemsstatus och istället lägger man fokus på att presentera information, vilket visserligen inte är helt fel, men nog tycker man att man borde  kunna göra både och efter så många år?

   

  Det faktum att så väldigt många hemsidor relaterade till skript ser ut som en relik från början på 90 talet (vilka en del troligen är) av en slapp elev som fått i uppgift att göra en html sida i skolan. Är det fortfarande så att man antingen kan programmera ELLER skapa en attraktiv design? Är programmerare fortfarande insnöade på funktioner och helt ointresserade av form eller har det hänt någonting dom sista åren? Jag får känslan av att dom få som har både form och funktion tänkandet snabbt snappas upp av större företag och blir en del av ytterligare en webb 2.0 applikation som jag aldrig kommer att använda eller höra talas om. Förhoppningsvis kan mina 3 år på systemvetenskapliga (jag hävdar att det borde heta systemvetenBÄST) linjen ge mig grundläggande kunskaper av programmering så jag kan utveckla den kunskapen och bli undantaget som bekräftar regeln.

   

  Det är mycket som kommer över en när man ligger och filosoferar, men jag ska försöka dela upp det lite så inte allt hamnar i en och samma post.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...