Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Fildelning 2.0

  Jimi Wikman

  nfs_unmount.pngFildelning är någonting så unikt som civil olydnad som blivit en livsstil och trots massivt motstånd från regeringar över hela världen efter påtryckningar från framförallt film och musik branschen så ökar den snarare än minskar. Frågan är om det går att stoppa?

   

  Svaret är pinsamt enkelt: NEJ. Fildelning är här för att stanna och idag finns det fildelningsprogram i så gott som varje hem med bredband. Varje dag läggs tiotusentals nya filer upp för nedladdning och fler och fler installerar program i sina datorer för just fildelning. Detta trots att media fullständigt glöder om det problem som fildelning utgör för vårt sociala välstånd (ironi) och dom följder som fildelning kan ge i form av polisiära ingripanden, böter och till och med fängelsestraff. Frågan är varför bryr vi oss inte om detta och fortsätter med vår civila olydnad?

   

  Svaret på den frågan är inte riktigt lika enkel för det finns många anledningar som passar in på olika grupperingar och livsstilar bland fildelare. För en del är det prestigen av att ha sett det senaste och coolaste eller för att ha lagt ut den senaste filmen så andra kan ladda ner den. För andra är det enkelheten att slippa stå i kö för att hyra eller köpa filmen med risk för att den skulle vara slut eller till och med en viss social fobi där man hellre sitter hemma i lugn och ro och undviker kaoset därute. För andra är det en ren ekonomisk faktor där man helt enkelt inte har råd att betala 85-100 kronor för att gå på bio eller nästan 200 kronor för att köpa den på DVD. I en del fall är det tillgängligheten som spelar in och man laddar hem saker som inte finns att tillgå hemma. Slutligen har dom som änvänder fildelningen till finansiell vinning genom att sälja program, musik, filmer med mera till andra.

   

  Eftersom frågan om varför vi fildelar är så komplext så är självfallet svaret på hur vi kommer tillrätta med problemet lika svårt att sätta i print och man får utgå från dom mer vanliga svaren för att hitta mer konkreta lösningar. Idag läggs ofantliga summor pengar på lobbyverksamhet och aktiva försök att sabotera och miskreditera fildelning medans väldigt få initiativ tas för att hitta nya lösningar som är anpassade för att ge lagliga alternativ till fildelning. Detta trots att det finns väldigt få bevis på att fildelning skulle på något sätt vara ansvarig för minskade intäkter för framförallt film och musik industrin eller om intäkterna ens har minskat.

   

  iTunes är kanske det enda alternativet som kan fungera, men det krävs mer än så för att behaga den stora massan. För att få bukt med fildelningen så behövs flera radikala steg:

  1. Digitalisera. Genom att digitalisera minskar kostnaderna för hantering och priserna sjunker. Biografpriserna till exempel skulle bli betydligt lägre vilket skulle leda till högre antal besökare. Idigital form är det dessutom enklare att sprida över hela världen utan stora kostnader vilket ger maximal tillgänglighet.
  2. Gör din egen DVD/CD. Istället för att centralt trycka DVD eller CD Skivor och sedan skeppa över hela världen genom oändligt antal underleverantörer och liknande ger man kunden möjlighet att köpa produkten elektroniskt och sedan trycka den lokalt eller hemma. Detta tar helt bort kostnaden för hantering vilket gör slutprodukten billigare. Hela kedjor med denna tjänst kan hållas vid liv och om film/musik/mjukvaru industrin är smarta köper man in sig på DVD/CD produktion om man inte redan gjort det.
  3. Gemensam Release. Ett av dom vanligaste anledningarna till fildelning är den prestige man får när man har sett en film eller hört en låt innan den släppts. Genom att göra gemensam release över hela världen minskar man detta fenomen. Släpp på bio, online och DVD/CD samtidigt. Dom som vill se filmen på bio gör det ändå om priset är rätt och varför skulle jag ladda ner en halvtaskig kopia filmad på biograf med handhållen kamera när jag kan få den med DVD kvalitet för en billig peng?
  4. Centralisera. Lägg ihop många produkter till en verksamhet så det blir enkelt att få tag i det man söker. Om flera bolag går ihop delar man på kostnaden för online verksamheten och maximerar både inkomst och tillgänglighet. Om man gör hundratals små portaler minskar köpkraften vilket inte är produktivt eller ekonomiskt försvarbart.
  5. Utnyttja Internet bättre! Internet har oändligt många möjligheter till ökad försäljning som till exempel affiliate system där andra säljer produkter för en mindre vinstsumma, digitalisera äldre filmer för ytterligare en omgång försäljning, bygg er egen fildelare så ni får bättre kontroll på fildelandet och så vidare. I digital form till låg kostnad fångar man upp dom flesta fildelare idag och gör en rejäl vinst.

  Det finns säkert betydlig mer genomarbetade förslag än dessa som är faktiskt genomförbara, men tanken är denna att så länge det inte erbjuds alternativ som ser över anledningarna till varför fildelning är så populärt så kommer det aldrig att minska, oavsett hur mycket man kriminaliserar eller jagar fildelare.

   

  Använd förnuft och logiskt tänkande istället för nicka och bocka för dom intressegrupper som säger sig förlora pengar så kanske, bara kanske, någonting vettigt kan presenteras som gör fildelning till ett acceptabelt socialt beteende istället för civil olydnad.

   

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...