Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Dagens samhälle släcker webbtidningen - är det rätt eller fel?

  Jimi Wikman

  Nästa torsdag kommer tidningen Dagens Samhälle att släcka ner sin webbtidning tills den får återuppstå under våren i en ny form.

   

  När nyheten om vad Dagens Samhälle tänker göra så rullades det ögon och suckades på Twitter, men själv anser jag att det troligen är det enda sättet för traditionell media att överleva. I en digital värld där tidskrifter publicerar sina artiklar mer eller mindre utan kostnad på Internet så finns det inget utrymme för tidningarna att tjäna pengar för jag tror att antalet personer som köper papperstidningar kommer att minska med tiden eftersom dagens yngre generationer är vana att konsumera digitalt.

   

  Jag har aldrig riktigt förstått affärsmodellen för tidningar som lägger ut sin tidskrift på Internet för att även om dom får intäkter genom reklam så kan det ändå inte vara särskilt lönsamt. Det ser vi ju på hur kvalitén på tidningarnas innehåll hela tiden får stryka på foten för sensationsjournalistik och skvaller.

   

  En mer logisk utveckling är att tidningarna erbjuder en webbtidning på samma sätt som papperstidningar, dvs som prenumerationstjänst. Det kräver dock att innehållet i tidningarna höjer sin kvalitet ordentligt och att priset ligger i linje med distributionskostnaderna, dvs något billigare än traditionell papperstidning som borde ha högre kostnader för produktion och distribution.

   

  Samma sak har vi har sett när det gäller tidningarnas pinsamma försök att publicera på Ipad och andra tablets där såväl innehåll som prissättning varit helt uppåt väggarna. man har inte förstått hur man ska dra nytta av mediet eller hittat en rimlig prissättning för att locka till sig läsare. Det måste tidningarna lära sig och fort om dom ska hinna med att fånga potentiella läsare och forma en plattform för framtida inkomster.

   

  Så jag skakar inte på huvudet åt Dagens Samhälle, jag nickar bara förstående och hoppas att dom förstår vad dom måste göra för att kunna ändra affärsmodell så att dom fortfarande kan locka läsare till sin Internetbaserade tidning för lyckas dom inte med det så kommer dom att gå i konkurs tillsammans med övriga tidningar inom 10-15 år.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...