Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Extremely Popular

  Bert Karlsson och Felix Herngren om fildelning är patetiskt!

  Jimi Wikman

  En ganska gammal film från 2008, men det är pinsamt att se hur Bert Karlsson och Felix Herngren visar sina barnsligaste sidor och beter sig som jubelidioter när dom försöker sig på en "seriös" debatt. Pinsamt.

   

   

  Jag hade faktiskt inte sett den här förut och jag måste erkänna att jag log brett och skakade på huvudet när hinken och spaden kom fram för Bert och Felix. Maken till barnsligt uppträdande har jag aldrig sett av vuxna människor tidigare. Parallellerna mellan fildelning och kvinnomisshandel och sedan det väldigt långsökta skamgreppet att Carl Lundström även sponsrat Sverigedemokraterna, dvs högerextremister! Seriöst Bert ochFelix...

   

   

  Hur många högerextremister, hustrumisshandlare, knarkare, mördare och våldtäktsmän är det inte som skapar Bert och Felix månadspeng?  Tror dom på fullt allvar att deras produkter bara köps av "accepterade" människor? Nej, sanningen är att deras inkomster är betydligt mer befläckade än Piratebay's och hur gärna du än vill Felix så kan du inte jämföra finansiella brott med våldsbrott. Det är väldigt stor skillnad, även om jag förstår att du och Bert känner det som att ni inte får betalt av torsken och att ni då blir våldtagna istället för att begår hor (metaforiskt talat självklart) om jag ska uttrycka mig krasst.

   

  Det ni, liksom Stefan Sauk (se dom öviga filmerna under huvudfilmen) med flera svenska artister och skådespelare inte verkar förstå är att illegal fildelning är ett symptom på ett problem, inte problemet i sig! Problematiken består i att hela vårt samhälle utvecklas mot ett mer internetberoende samhälle där allt fler föredrar att kunna göra sina inköp online, oavsett om det är film och musik, kläder, biobiljetter eller bröllopspresenter och där finns det för få alternativ som kan konkurrera med illegal fildelning!

   

  Tid har blivit allt mer viktig i dagens samhälle och där ligger film och musikbranschen inte i fas med vad samhället vill ha. Om jag har att välja mellan att klä på mig och gå ner på stan, leta bland skivorna i skivbutiken för att hitta rätt skiva med den låt jag vill ha, köpa den för 250:- och sedan gå hem eller att klicka in på en webbplats i mina skitiga kalsonger, välja den låt jag vill ha, betala 25:- online och ladda ner filen så tror jag många med mig väljer den snabbare varianten där jag får precis vad jag vill ha till ett pris som passar mig.

   

  Om Bert och Felix ska ha någon som helst chans att vända trenden och få folk att återgå till lagliga alternativ så måste det först finnas lagliga alternativ som är anpassade till hur dom som laddar ner idag vill ha produkterna presenterade och sedan se till att det blir ett logiskt alternativ till illegal fildelning. Vilken webbplats ska jag vända mig till när jag vill köpa dina låtar Bert, eller en film med dig Felix? Ge mig alternativ som är enkla att använda och prisvärda så ska jag med nöje öka på era inkomster med en krona eller två.

   

  Om vi tar en metafor med storstaden och landet som platser för stora musikkonserter där Bert som dominerar storstadens spelningar märker att 40% av stadens invånare hellre åker på spelningar på landet. Vilket låter mest logiskt, att ta reda på vad landet har som storstaden saknar och sedan implementera det för att få tillbaka merparten av besökarna eller jaga dom som åker ut på landet och ge dom böter?

   

  Tyvärr är det precis det sista som sker idag och det är därför Bert och Felix inte ses som yrkesmän som blir av med sin inkomst utan giriga skithögar som jagar folk för att dom inte längre vill handla i skiv/filmbutiken till hutlösa priser. Bert tillhör dessutom den kategorin av personer som lever på andras kreativitet och inte själv skapar någonting alls. Då känns det fel att säga att andra stjäl, när han själv stoppar fickorna fulla med duktiga musikers välförtjänta pengar och låter dom leva på småpengar. Det är inte rättvist, men eftersom branscherna agerar på det viset dom gör så blir fildelare och fildelning romatiserat, ungefär som Robin Hood. Det är inte konstruktivt för branschen och absolut inte för kulturen som är det stora offret i dramat. Om sheriffen av Nottingham inte hade jagat Robin Hood och istället hjälpt folket, hade han fortfarande varit en skurk då?Värt att tänkas på...

   

  Sen att större delen av musik och filmindustrin inte verkar kunna förstå skillnaden på fildelning och illegal fildelning säger kanske en hel del om deras förmåga att uttala sig i frågan utan att framstå som kompletta idioter, men jag hade gjort precis samma sak i deras situation om min egen inkomst var hotad. Det är inte ett bra sätt att agera, men det är förståeligt, så därför uppmanar jag alla inom dessa industrier att ta ett steg tillbaka och titta på vilka är det egentligen som tar era pengar? Är det fildelarna som bevisligen köper era produkter mer än gemene man, eller är filmstudiorna och skivbolagen? Hur kan små, nästan ideella företag inte bara överleva utan dessutom blomstra? Varför lider dom inte av samma problem som ni gör? Utbilda er istället för att bara uttala er...

   

  ...

   

  Ställ er den viktigaste av alla frågor:

  Kan vi ändra folks beteenden eller måste vi kanske anpassa oss efter deras beteenden för att överleva?

  ...

   

   

  Jag ska ge er en ledtråd och det är att Internet är inte en övergående fluga, även om Prince verkar tro det, och att medans ni står still i er utveckling så rör sig världen i rasande takt mot en helt annan verklighet än den ni försöker hålla fast vid.  Ta steget och ni ska se att en helt ny värld öppnar sig, både för er och för alla oss som älskar er, och er konst. När ni är redo så väntar miljontals människor på att få betala för sig, bara ni ger dom chansen, på deras villkor.

  Välkomna in i framtiden!

  Edit: Det ska självklart vara Felix Herngren, inte Måns Herngren :)

   

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...