Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Att studera på Högskola kan vara förvirrande, men nu börjar det bli löjligt

  Jimi Wikman

  frustrerad-på-jobbet-600x398.jpg

   

  Jag studerar just nu Kognitionsvetenskap, Informationsdesign och Interaktionsdesign vilket är tre kurser som handlar om hur vi utformar information på bästa sätt och hur vår hjärna fungerar. Man kan ju tro att kurser med dom inriktningarna skulle ha en bra struktur och glasklara instruktioner, men inte då!

   

  Högskolekurser är alltid kaotiska, mycket tack vare urusla system och ett informationsflöde som vi kan säga inte alltid når hela vägen fram, men i dom tre kurserna jag läser nu så är det snudd på löjligt. Inte nog med att kurserna är ganska lika och det är lite svårt att hålla isär dom ibland, kurserna är dessutom upplagda på ett sätt så att eleverna spenderar nästan lika mycket tid på att fundera ut vad vi faktiskt ska göra och när.

   

  Så här enkelt och lättöverskådligt ser schemat ut för kursen Kognitionsvetenskap till exempel:

   

  [url="http://www.jimiwikman.se/wp-content/uploads/2011/10/kognitionsvetenskap.jpg">kognitionsvetenskap-600x308.jpg

   

  I kursen informationsdesign så är studiehandledningen, dvs instruktionerna till uppgifterna, på 30 sidor och övningsboken på 73 sidor, men där är allting iallafall klart och tydligt nedskrivet och det är mer ett problem att hinna med uppgifterna och försöka klura ut vilka uppgifter som ska göras.

   

  Varför i hela friden är det så svårt för Högskolorna att skapa enkla och lättförstådda instruktioner och varför skapas det inte verktyg för att underlätta? Jag höll på att trilla av stolen när jag skulle lämna in den första uppgiften på en av kurserna för den skulle skickas genom antiplagieringssystemet Urkund. Instruktionerna för att genomföra något som borde vara ett förhållandevis enkelt steg ser ut så här:

   

  [url="http://www.jimiwikman.se/wp-content/uploads/2011/10/inlämningsformalia.jpg">inlämningsformalia.jpg

   

  Inte så märkligt kanske bortsett från att det finns ganska stora möjligheter att göra fel, både när det gäller filnamngivning, ämnesrad och den ganska långa emailadressen. Problemet är bara att det inte står i beskrivningen att det måste skickas från högskolans webbmail (hemska outlook) så jag skickade från min vanliga mail. en stund senare kom ett mail tillbaka och sa att inlämningen misslyckades. Ingen förklaring till varför dock, så jag provade igen. Samma resultat, men den här gången klagade systemet på min signatur. Provade igen utan den och fick felmeddelande igen. Då kollade jag på forumet (nåja, knappt värt namnet) och såg att det måste skickas från webbmailen.

   

  Hur svårt hade det varit att skapa ett formulär att fylla i och ladda upp en fil som sedan skickade mailet genom Urkund? Ur användarsynpunkt hade det varit mycket enklare och betydlig mindre troligt att orsaka frustration och minska möjligheten att användaren gör "fel" till näst intill noll.

   

  Jag är nu än mer besluten att designa ett system för Högskolorna som Exjobb...

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...